پرولاپس روده و جدیدترین روش درمان آن

واژه پرولاپس از دیدگاه علمی به اتفاقی نسبت داده می شود که در آن عضو دچار افتادگی می شود. افتادگی رکتوم که با نام علمی پرولاپس روده شناخته می شود ، عارضه ای است که در آن راست روده، قسمتی از روده بزرگ ، افتادگی پیدا می کند که عمده دلیل آن به ضعف عضلات برمی گردد. راست روده عضوی است که روده را به مقعد شما متصل می کند و در واقع راه خروجی مدفوع است. وجود عصب های راست روده باعث می شود شما نیاز به اجابت مزاج را احساس کنید.به علت علائم ظاهری مشابه ، بسیاری شاید افتادگی رکتوم را با هموروئید اشتباه بگیرند ، اما بر خلاف آن ، پرولاپس به صورت خود به خود از بین نمی رود و به راه هایی برای درمان نیاز دارد. تاکنون دلایل متعددی برای این عارضه معرفی شده است که در ادامه شرکت آویژه درمان متین بهترین شرکت در حوزه تکنولوژی درمان بیماری های مقعدی در تهران ، به تفصیل از آن ها و موثرترین راه درمان  صحبت کرده است.

 

پرولاپس روده-آویژه درمان متین

 

چه کسانی به افتادگی راست روده مبتلا می شوند؟

در اغلب موارد این بیماری بیشتر بانوان را درگیر می کند مخصوصا آن هایی که در سن بالاتر است 50 سال قرار دارند. در موارد نادر ممکن است در کودکان خردسال در نتیجه اسهال مزمن یا فیبروز کیستیک رخ دهد. تاکنون دلایل متعددی برای بروز این عارضه معرفی شده است که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.

دلایل ایجاد پرولاپس روده

همانطور که در ابتدا نیز به این موضوع اشاره کردیم ، ضعف در عملکرد عضلات باعث می شود که افتادگی روده رخ دهد. علت این عارضه به دلایل متعددی نسبت داده شده است که عبارتند از :

  • بالا رفتن سن
  • حاملگی و زایمان
  • سابقه اسیب به روده یا جراحی آن
  • عفونت های انگل روده ای
  • سرفه یا عطسه مداوم
  • آسیب نخاع یا عصبی
  • فیبروز کیستیک

آیا پرولاپس روده برای هر فرد متفاوت است؟

در پاسخ به این سوال باید گفت بله ؛ با وجود اینکه گریدهای متفاوتی برای این افتادگی روده تعریف نشده است، اما به نحوی متفاوت در بین افراد نمود پیدا می کند. اگر پرولاپس داخلی دارید، راست روده شما تا حدودی به داخل مقعد افتادگی پیدا خواهد کرد اما از سمت دیگر به بیرون نخواهد آمد. برای افرادی که به پرولاپس مخاطی مبتلا هستند، پوشش داخلی راست روده آن ها به سمت بیرون از مقعد متمایل و به تدریج از آن بیرون می زند. افتادگی نهایی زمانی رخ می دهد که کل راست روده از محیط خارج شود. وقتی این بیماری حاد نشده باشد تنها موقع مدفوع کردن بیرون می اید اما با پیشرفت آن به تدریج در خارج از محیط روده و ثابت باقی می ماند.

مقایسه بین افتادگی روده و هموروئید

هر دو عارضه یاد شده می توانند دارای علائم مشابهی باشند به نحوی که اشتباه گرفته شدن آن ها به جای هم بسیار رایج می باشد. هموروئید زمانی برای شما رخ می دهد که رگ های خونی در مقعد یا رکتوم متورم شوند که با خارش ، درد و خونریزی همراه خواهد بود. این عارضه می تواند همانند پرولاپس از مقعد شما خارج شود و دقیقا علائمی مشابه داشته باشد ، یعنی به همان اندازه گوشتی و قرمز رنگ. افتادگی روده و بواسیر هر دو می توانند در طول بارداری یا بعد از آن با یبوست مزمن یا اسهال رخ بدهند. در حالی که پرولاپس روده دلایل متعددی دارد.

درمان پرولاپس رکتوم با HALL-RAR

عوارض درمان نکردن پرولاپس روده

این بیماری ممکن است در ابتدا علائم آزار دهنده ای برای شما نداشته باشد به نحوی که بتوانید با افتادگی رکتوم به راحتی زندگی کنید و با انجام اقداماتی از آن مراقبت کنید. منظور ما از مراقبت این است که مثلا پرولاپس خارجی را با دست به داخل هدایت کنید یا اینکه برای مدت کوتاهی با خوابیدن به پهلو و استفاده از یک پارچه مرطوب و گرم علائم ظاهری را رفع کنید. با این حال دیر یا زود پرولاپس روده بدتر خواهد شد. پرولاپس درمان نشده عوارض زیر را در شما تشدید می کند و یا اینکه به ایجاد آن ها منجر می شود:

  • بی اختیاری مدفوع

رکتوم با ایجاد کشش در عضلات مقعدی، توانایی فرد را در نگه داشتن گاز معده و مدفوع، کاهش می دهد. حدود 50 تا 70 درصد افرادی که پرولاپس روده دارند، این عارضه را گزارش داده اند.

  • یبوست

هرگونه اختلال در عملکرد صحیح روده، مشکلاتی را برای تخلیه مدفوع ایجاد می کند. یکی از مواردی که بیماران با آن دست و پنجه نرم می کنند، یبوست متناوب می باشد.

  • بروز زخم

طبیعی است که قرار گرفتن پوشش مخاطی راست روده درمعرض اصطکاک ، باعث ایجاد زخم های مقعدی دردناک شود که در نهایت خونریزی خواهد کرد.

  • بافت مردگی

وقتی خونرسانی به قسمت انتهایی راست روده، در اثر حبس رکتوم، قطع شود؛ بافت مردگی این عضو را به همراه خواهد داشت. این عارضه در پرولاپس روده که گانگرن نامیده می شود، ممکن است برای همیشه عضو را از کار بیاندازد که نیاز به جراحی های سخت تر خواهد داشت.

راه های تشخیص افتادگی رکتوم

در ابتدا پزشک به ارزیابی سوابق بیماری شما می پردازد در ادامه ممکن است به صورت مستقیم به معاینه عضو بپردازد و در همین حین از شما بخواهد که عضلات خود را به نحوی منقبض کنید که انگار می خواهید اجابت مزاج کنید. برای تایید یا رد سایر مشکلات احتمالی به جواب یک یا چند آزمایش زیر نیاز خواهد داشت:

  • تست رکتوم دیجیتال
  • دفکوگرافی
  • مانومتری آنورکتال
  • تنقیه باریوم
  • الکترومیوگرافی

ممکن است علاوه بر پرولاپس رکتوم ، یک یا چند بیماری دیگری اعم از اختلال عملکرد کف لگن ، رکتوسل ، بی اختیاری ادرار ، افتادگی روده باریک و واژن و مثانه نیز داشته باشید که بیش از پیش الزام درمان به موقع و صحیح را در شما ایجاد خواهد کرد.

افتادگی روده چگونه درمان می شود؟

تاکنون راه های متعددی برای درمان پرولاپس روده مطرح شده است که بسته به شرایط بیمار متفاوت است. در جدیدترین روش درمان افتادگی رکتوم ، تمام نکات منفی که در روش های سنتی وجود داشته اند اصلاح شده اند و پروسه راحتی را پیش روی بیمار قرار می دهد. در تمامی این متدها هدف بر بازگرداندن راست روده به موقعیت اصلی خود بنا شده است. تفاوت در هر کدام از این روش ها بر میزان تهاجمی بودن آن ها می باشد در روش های بدوی تمایل پزشک به انجام عمل باز از طریق ایجاد برش بر شکم بیمار بوده است.با پیشرفت علم ، استفاده از لاپاراسکوپ برای ایجاد زخم های کوچک تر مطرح شد اما با این حال افراد بسیاری از انجام آن هراس داشتند. البته همواره روش جراحی برای انجام این پروسه مطرح نبوده است ، یعنی برای افراد بسته به شرایط مختلف ممکن است راه های غیر جراحی که از راه مقعد انجام پذیر است استفاده شود.

پرولاپس روده - شرکت آویژه درمان

جدیدترین روش درمان پرولاپس رکتوم

از آنجایی که هیچ کدام از بیماران افتادگی روده تمایلی به ایجاد برش هر چند کوچک و انجام جراحی ندارند. استفاده از راه های غیر جراحی پرولاپس روده به تدریج طرفداران بیشتری به خود جذب کرد. همانطور که قبلا نیز اشاره کردیم این روش ها از طریق مقعد بیمار انجام می شود جدیدترین آن ها تکنیک HAL-RAR است که به نسبت روش های قدیمی ، بی خطر سریع و کم تهاجم تر می باشد. اگر بخواهیم به طور مفصل از مزایای روش داپلر صحبت کنیم باید بگوییم که در این تکنیک نیازی به ایجاد زخم و برش های عمیق نیست ، هیچ بافتی در تکنیک HAL-RAR برداشته نمی شود بنابراین بیمار دوره نقاهت کوتاه تری را پیش رو خواهد داشت. بعد از اتمام این پروسیجر شما می توانید خیلی زودتر از سایر متد ها به منزل بازگردید و روتین زندگی را از سر بگیرید.

روش های درمان HAL چگونه عمل می کند؟

از جمله روش های جدیدی که برای درمان افتادگی روده که در آن پزشک با بهره گیری از دستگاه سونوگرافی داپلر که در ابعاد بسیار کوچک طراحی شده است ، می تواند علاوه بر مشاهده به درمان عارضه نیز بپردازد. داپلر از طریق مقعد وارد محیط مورد نظر می شود و با ارسال سیگنال های صوتی ، محل دقیق عارضه را شناسایی می کند. پس از تشخیص پزشک با اعمال بخیه در رکتوم به رفع افتادگی آن اقدام می کند.

مراقبت های بعد از جراحی پرولاپس روده

اغلب مشکلاتی که زندگی بیماران پروپلاس روده را تحت تاثیر قرار می دهد ، حین اجابت مزاج می باشد. این موضوع در دوران نقاهت تا درمان کامل نیز برای این افراد چالش برانگیز است به همین خاطر شما بنا به تشخیص پزشک می توانید از دارو مسکن برای کنترل درد استفاده کنید. نشستن در تشت یا وان آب گرم نیز می تواند به یاری شما بشتابد. استفاده از ملین ها که دفع مدفوع را برای شما سهل سازد از دیگر راه هایی است که توسط پزشک برای رفع افتادگی روده مطرح می شود.

آیا می‌توان از بروز پرولاپس روده پیشگیری کرد؟

در بسیاری از موارد، علل این پدیده مشخص نیست، اما برخی از عوامل و تغییرات در سبک زندگی‌ ممکن است به پرولاپس روده کمک کنند و از بروز آن پیشگیری کند. در ادامه به چند نکته مهم برای پیشگیری از پرولاپس روده اشاره کرده‌ایم.

تغذیه سالم: مصرف مواد غذایی مفید همراه با فیبر، مانند میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل و حبوبات، می‌تواند به سلامت روده‌ها کمک کند. بنابراین در رژیم غذایی روزانه خود حتماً مواد غذایی حاوی فیبر را داشته باشید.

مصرف مقدار کافی آب: مصرف مقدار کافی آب نیز به حفظ سلامت روده‌ها کمک می‌کند. در نتیجه روزانه به مقدار کافی آب بنوشید.

داشتن یک برنامه ورزشی منظم: فعالیت بدنی منظم باعث بهبود حرکات روده و تقویت عضلات پیرامون روده می‌شود، با مراجعه به یک مربی خوب از ایشان بخواهید ورزشی مناسب برای شما را برنامه ریزی کند.

مدیریت استرس: استرس می‌تواند تأثیر مستقیمی بر سلامت روده‌ها داشته باشد. تکنیک‌های مدیریت استرس، مانند یوگا یا مدیتیشن، می‌توانند به کنترل استرس کمک کنند.

مصرف مواد آرام‌بخش با احتیاط: مصرف مواد آرام‌بخش یا مسکن‌ها باید با دستور پزشک صورت گیرد، زیرا ممکن است برخی از آنها تأثیرات منفی بر روی عضلات روده داشته باشند.

بررسی عوامل ژنتیک: اگر پرولاپس روده در خانواده شما یا افراد نزدیک به شما وجود داشته باشد، ممکن است مشاوره ژنتیکی و مشاوره پزشکی لازم باشد.

پیشگیری از یبوست یا اسهال: مراقبت سلامت روده‌ها با کنترل یبوست یا اسهال باشید، چراکه می‌تواند به پیشگیری از پرولاپس روده کمک کند.

قبل از آغاز هر تغییری در سبک زندگی یا درمان، توصیه می‌شود با پزشک خود مشاوره کنید تا بهترین راهکارها بر اساس وضعیت شما مشخص شود و هیچ گونه عارضه‌ای سلامت شما را به خطر نیندازد.

جستجو کنید

آخرین مقالات

اشتراک گذاری

نظرات

0 0 رای ها
امتیاز برای مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها